Del

Martin de Thurah

 

Lette litt rundt på nettet etter hve som hadde lagd den nydelige videoen til James Blakes "There´s a limit to your love" og oppdaget at det jo var danske Martin de Thurah.

 Han har lagd musikkvideoer for bl.a. Røyksopp, Mew, Glasvegas og Fever Ray (Karin Drejers (The Knife) soloprosjekt ). Han har en imponerende portfolio allerede. Han har lagd flere kortfilmer til den Danske paviljongen på verdensutstillingen i Shanghai i år. En prisvinnende reklamefilm for IKEA har han også lagd, den bør absoluttt sees.

Jeg vet ikke nok om teknikk til å være sikker, men det ser ut som om han liker kameraer med ekstrem lukketid, altså så mange bilder i sekundet at man for eksempel se åssen huden beveger seg i ansiktet når man rister på hodet. Utrolig fascinerende. Det er en fargetone i filmenes som som minner meg om mange svenske filmer de siste årene. Den gir meg "følelsen beige", som er den eneste måten jeg kan beskrive den på...

I tillegg til filmenes egen iboende kvalitet er bildene i seg selv en nytelse. Hver scene kunne like gjerne vært et foto. Minner meg om Erika Svensson sine bilder som jeg jo elsker...

Filmene til de Thurah har samme virkning på meg; jeg blir helt overveldet av den estetiske nytelsen filmene gir meg. Jeg faller for ofte i den fellla, at det estetiske kommer først, så får jeg tid til å absorbere det egentlige innholdet. Så altfor ofte er jeg veldig ukritisk de første gangene jeg ser kunst av forskjellig art... Men blir jeg så fascinert av noe så blir jeg ves å studere det og ender alltid opp med å ta stilling. Det kan også gjelde dersom det estetiske førsteinntrykket er dårlig....

Se mange filmer fra Martin de Thurah på hans Vimeo-side

 Eller følg disse direktelenkene :

Bicycle City (for den Danske paviljongen til Verdensutstillingen 2010)

Vi der blev tilbage - Dystopisk filmtrailer...

Carpark North - Human

Fever Ray - When I grow up

Glasvegas - Flowers and footballtops

Røyksopp - What else is there

Kanye West - Flashing lights

... og sjekk Academy Films egen hjemmeside for Martin de Thurah. (Takk Heidi!)

 

 

Etterhvert som jeg rotet rundt for å finne ut mer om Martin de Thurah kom jeg også over filmen "Vi der blev tilbage" som jeg husker fikk så god omtale i smale filmmiljøer for noen år siden. Har prøvd å finne filmen på DVD, eller å laste den ned ulovlig, men den finnes ikke noe sted... Grr! Sender en mail til MdT nå... (krysser fingre)

Forresten, og uten sammenligning; da jeg så på min egen "mimrefilm" fra sommeren jeg i stjålne øyeblikk tilbrakte alene på Grimenes, ser jeg at jeg også egentlig har ganske godt blikk for stills. Nesten hver scene i min egen lille kortfilm ser egentlig ut til å kunne være fine fotografier. Hmmm...  Se selv.

Designer, koder og skriver. Tar oppvasken for å vaske opp.