Om feber

Etter å ha hanglet litt i et par uker, dog uten feber, har jeg tenkt på hva feber egentlig er og hvordan man raskest blir kvitt den. Dette er hva jeg kom fram til og åssen jeg kunne forklare det til 5- og 6-åringer i barnehagen:

 

Feber er ikke en sykdom i seg selv. Men når smittestoffer som bakterier og virus kommer inn i kroppen, går de hvite blodcellene - kroppens soldater - til angrep på intrengerne. De hvite blodlegemene gir også beskjed til termostaten i hjernen om å øke temperaturen. Den sørger for å lage feber og dermed egentlig drepe inntrengerne. Når temperaturen stiger er det vanskeligere for bakteriene eller virusene å formere seg. 

De hvite blodcellene trives veldig godt og gjør en god jobb når de får riktig næring, ekte mat, for eksempel næringsrik suppe, kylling eller annen middag. Får de hvite blodcellene sukker, blir de sløve og slappe, eller går rett og slett i koma noen timer. Det er lurt å hjelpe kroppens forsvarere ved å gi dem skikkelig næring. Da blir du fort frisk igjen.

Geir Werner Hagen