Weltmeister

Tyskland hadde sin base i landsbyen Santa Cruz Cabrália i delstaten Bahia under fotball-VM. Da Chile spilte mot Brasil i åttendelsfinalen, så de tyske spillerne kampen sammen med lokalbefolkningen. Bastian Schweinsteiger & co. jublet da Brasil vant – og hoppet rundt foran tv-skjermen med brasilianske flagg om halsen.

De tyske spillerne ble også kjent med urbefolkningsstammen Pataxo, som holder til i samme område. Pataxoene besøkte Tyskland på treningsfeltet da VM startet, og tyskerne var svært begeistret for å stifte bekjentskap med urfolkene og deres kultur. De opprettholdt kontakten VM igjennom. Da tyskerne forlot Bahia for å reise til Rio de Janeiro og spille finale, overrakte de en sjekk på 10 000 euro til Pataxo-folket, samt skolemateriell, 25 sykler for barn, en fotballbane og mye mer. Etter at VM-vinnerne mottok pokalen på Maracanã stadion, gjennomførte de på toppen av det hele en dans rundt pokalen, en dans de hadde lært av Pataxoene ukene i forveien.

Alt dette gjorde tyskerne grenseløst populære i Brasil. Bildene av Lukas Podolski, Mezut Özil og de andre stjernene sammen med Pataxo-folket har blitt trykket utallige ganger i brasiliansk presse. PR-effekten er svært positiv for Brasils urfolk, som fortsatt kjemper en hard kamp mot politikere og utbyggere for å beholde sin kultur og sine landområder.

Morgenbladet

Geir Werner Hagen