Vessel bord

21/12/2014

Stilig bord av Jonathan Lane Smith. Ett stykke aluminium frest ut for hånd. Glassplata dekker det du selv velger som pynt eller nips inni bordet (eller ikke). Jeg falt jo for de små håndmalte arkitektfigurene. Sånne ting er jeg merkelig fascinert av. Jeg hadde garantert satt sånne håndmalte miniatyrsyklister i metal under der...

Om hønsebur og kaninbur

18/12/2014

Denne tidskapselen slasj bloggen er jo ikke mest besøkt i landet, den er ikke det. Men, jeg sjekker jo av og til statistikken (såkalte metrics) over hvem som besøker eller kommer innom via søk. Av en eller annen grunn er det mange som er innom denne bloggposten om hønsehus/kaninbur. Jeg ser jo på informasjonen at dette er dansker, svensker og nordmenn - over 500 visitter bare i år, så at det er populært å holde kaniner og høns er jp tydelig.

Her bilder og originaltekst fra den opprinnelig posten:

Har sansen for at også husdyras boliger skal se ordentlige ut, som f.eks. dette kaninburet/hønsehuset. Selv har jeg tegnet et Gehry-inspirert hus for Wilma som hun skal ha på toppen av tomta med utsikt til Blindleia (bilder kommer når prosessen er i gang). 

Dette (se under) kombinerte hønsehuset/veksthuset var også veldig pent tegnet. Skulle jeg hatt høns ville jeg gledelig kopiert dette.

Se mer hos designerne StudioSegers.

Skjermbilde+2014-01-23+kl.+09.00.09-1.jpg

Om lister og det ufullførte

15/12/2014

Desember er tid for lister over gud vet hva og litt til. Jeg har tre lister; bøker, film og musikk. Jeg har ikke kjøpt så mange bøker i år føler jeg. Kanskje tyve bøker totalt. Desember er også tid for nyttårsforsetter...

Ellers har jeg oppdaget bøker i bokhyllene som har stått der en stund men ikke blitt lest før i år. En av dem er faktisk en av de jeg likte best, nemlig Vetle Lid Larsens `Norske helter´. I tillegg kjøpte jeg Rolf Stenersens `Nærbilde av et geni´, biografien om Edvard Munch. Fantastisk bok som alle som har sett et bilde av Munch godt kunne lese.

I tillegg leser jeg jo mye aviser, magasiner og blader. Mye av dette, særlig magasiner og blader har jeg for flere år siden begynte å kjøpe på iPaden. Mye billigere, mindre rot i huset og nesten like greit å lese som et trykt magasin. Bare nesten. Derfor må enkelte blader som Cyclist, aviser som Dagens Næringsliv på fredag og lørda og Klassekampen på lørdag og mandag, samt danske Weekendavisen kjøpes på papir. Weekendavisen er fremdeles i storformat og det er (muligens nostalgisk) en god følelse å ha den fysisk i hendene.

Når det gjelder nyttårsforsetter pleier jeg ikke være så ambisiøs, men i år tenkte jeg at jeg skulle smelle til. Jeg har nemlig utviklet en kjip egenskap og den er at mye jeg begynner på ikke fullføres. Det kan være bloggposter (nesten aldri fullførte), listing i huset, forretningsideer eller treningsopplegg.

Akkurat trening er nok det jeg har vært best på i år. Men å bli ferdig i huset, der stanger det. Eller mitt lille sideprosjekt med hjemmesider for barnehager - nettsiden er oppe og jeg har tenkt gjennom opplegget for å kunne tjene litt ekstra på dette uten altfor mye jobbing.

 

Lister kommer ....

Stormscapes

12/12/2014

Skru opp lyden...

Beste musikk fra 2014

07/12/2014

Her er utkast til begynnelsen på en post om årets beste musikk..

Det er riktignok en liten måned igjen av året, så endelig liste blir ferdig til nyåret. Men uansett må jeg begynne å sortere hva jeg har hørt på og likt best i år. Det kommer også en ferdigmixet spilleliste til nedlasting etterhvert. 

(Lenkene i posten går til iTunes)

Et par av de desidert største favoritttene kommer fra Røyksopp og Robyns samarbeid. Do it again og Say it er to av de mest fantastiske låtene fra dem noensinne.

Den beste plata kom kanskje så tidlig som i desember 2013. Burials `Rival Dealer´, en ep på 3 sanger deriblandt noe av det vakreste jeg hørt: `Come down to us´. Burials musikk er noe krevende, som i at den må lyttes til og  da oppdager man magiske øyeblikk om igjen og om igjen. Det er fordi sangene gjerne varer i 11 minutter og er bygd opp av lyder, samples - til fantastiske lydbilder eller collager om du vil. 

Sesame Street gjør Beastie Boys

01/12/2014

Beklager, men jeg synes disse videoene er morsomme. Og jeg er antakeligvis Norges største Beastie Boys fan.

Om feber

06/11/2014

Etter å ha hanglet litt i et par uker, dog uten feber, har jeg tenkt på hva feber egentlig er og hvordan man raskest blir kvitt den. Dette er hva jeg kom fram til og åssen jeg kunne forklare det til 5- og 6-åringer i barnehagen:

 

Feber er ikke en sykdom i seg selv. Men når smittestoffer som bakterier og virus kommer inn i kroppen, går de hvite blodcellene - kroppens soldater - til angrep på intrengerne. De hvite blodlegemene gir også beskjed til termostaten i hjernen om å øke temperaturen. Den sørger for å lage feber og dermed egentlig drepe inntrengerne. Når temperaturen stiger er det vanskeligere for bakteriene eller virusene å formere seg. 

De hvite blodcellene trives veldig godt og gjør en god jobb når de får riktig næring, ekte mat, for eksempel næringsrik suppe, kylling eller annen middag. Får de hvite blodcellene sukker, blir de sløve og slappe, eller går rett og slett i koma noen timer. Det er lurt å hjelpe kroppens forsvarere ved å gi dem skikkelig næring. Da blir du fort frisk igjen.

Wilma

02/11/2014
iPhone 6 - ingen etterbehandling   

iPhone 6 - ingen etterbehandling

 

Løven Neil

23/10/2014

Tipi Hedren og familien, bl.a. datteren Melanie Griffith hadde i flere år den voksen hannløven Neil boende i hjemmet sitt. Det var visst ikke bare så romantisk og problemfritt som bildet antyder. Les resten hos Mashable.

Om fotografi

19/10/2014
 
"Bildene viser kanskje det umulige vi alltid ønsker: at sånn vi har det nå aldri vil ta slutt".
 

Skyer

14/10/2014

Over Beisland omtrent...

Tagträume - flere frie assosiasjoner

Ofte setter en lukt eller en setning i gang minner. Som regel om barndommen og i mine tilfeller alltid gode minner. De er selvsagt alltid litt vage, men mens man maner frem minnene, og sikkert legger til masse positivt, trer klare bilder frem.

Jeg har mange ganger tenkt at det kunne være morsomt å gjenoppleve slike øyeblikk. F.eks. kjøpte jeg 35 komplette årganger med Donald Duck. Alle numrene fra 1975 til 2010. Tanken var å beholde årgangene fra ´75 til ´85 som var da jeg leste Donald. Resten ville jeg selge. Har satt inn anonnse på finn.no noen ganger, men Donald Duck er tydeligvis ikke det heteste på bruktmarkedet... Nok om det. Det jeg ofte husker er at jeg leser Donald om sommeren. Vi kjøpte Donalds ferieshow som var et album, med tegneserier men også mange konkuranser i form av kryssord, finn fem feil osv. Disse leste jeg ofte ute på plenen eller i et lite indinaertelt jeg hadde. I låven, som var naturlig kjølig om sommeren, sto en kasse brus fra Rønnevig. Så vidt jeg kan huske hadde vi fri tilgang til denne og den gikk aldri tom! (Antar at hukommelsen pusser på minnene). Favorittbrusene var  Jolly-cola og Pærebrus. Disse brusflaskene i glass hadde en livsfarlig patent på å åpnes; man dro i en ring så ble selve korken delt i to. Kantene som ble igjen av dette var spisse som kniver og det ble ne del småkutt. Som regel omgikk vi problemet ved å kjøre en spiker gjennom korken og så drikke fra det lille hullet. Brusa varte "evig" og kulsyra holdt seg ganske godt på plass

Pæresmak, primært kusntig eller falsk pæresmak, frembringer alltid disse minnene.  Så ofte tenker jeg på å fa tak i noe pærebrus, som jeg vet lages på Møre et sted, legge meg på terrassen med en bunke gamle Donald Duck og liksom prøve å bli gutten Geir igjen. Kommer jo aldri så langt, så ofte er det den lille dagdrømmen som skal til. 

En annen tanke jeg har leflet med er å ha noen "pensjonistmorraer" eller -kvelder. Da står jehg opp tidlig, gjerne på høst eller vår, ser sola komme opp og lyse opp stua. Radioen står på P1, ganske lavt, og jeg brygger litt god kaffe. Strengt tatt bør jehg ha noen tørre kjeks som lan dyppes i kaffen, eventuelt litt fløte og sukker i. Ferske aviser er et must, og det kan ordnes med å kjøpe fredagens DN som også inneholder det fine magasinet D2. Weekendavisen er et must og også Financial Times, som jeg kun kjøper for bilaget kalt How to spend it. (vulgær tittel og strengt tatt et vulgært magasin om luksusartikler, arkitektur og design i høyere prisklasser. Altså ting jeg må  lese om. Nærmere kommer jeg ikke...

++

Svimmel?

02/10/2014
Rull opp og ned på skjermen...   

Rull opp og ned på skjermen...

 

Om Per Flys `Forestillinger´

27/09/2014

Per Fly er en av de danske regisørene jeg setter høyest. Benken, Arven og Drapet, triogien som var både kritikersuksesser og publikumsvinnere er egentlig nok. 

I tillegg har han lagd tv-serien Forestillinger i 2007. Den ble også geniforklart og handler om kjærlighet - ikke bare til en partner, men også om kjærligheten til en datter, en mor eller venn. Alt sentrert rundt den karismatiske regisøren Marko som på 90-tallet revolusjoniserte dansk teater. Marko skal sette opp Shakespeares ´Venus og Adonis` som ikke er et skuespill men et erotisk dikt som visstnok aldri har blitt fremført.

Gjennom 6 episoder følger vi i hver episode en person som har noe med forestillingen å gjøre frem mot premieren. Fra DR sine sider om serien:

Hvert enkelt afsnit af serien har sin egen selvstændige hovedkarakter. Jakobs afsnit handler om en brat opvågning af forelskelsens rus - Tanjas om at ville forlade den mand, hun elsker - Katrins om at blive set og elsket, som den person hun er - Jens' om at svigte sin bedste ven - Evas om at ville genfinde sin familie - og Markos om det djævelske i at blive sit eget projekt.

Den samlede historie forsøger ikke alene at afdække en slags sandhed om Marko - men fokuserer i høj grad også på den indflydelse Marko har, og har haft, på hvert enkelt af de mennesker, han har tættest på sig. De er alle afgørende påvirket af Marko - uden ham ville de ikke være den, de er i dag, hvad enten han har skabt dem eller ødelagt dem. 'Forestillinger' handler om møder mellem mennesker - og hvordan disse møder påvirker vores liv. Hvad er det, der former os? Hvad er grunden til, at vi elsker - og hvad er grunden til, at vi svigter?

Jeg har prøvd å få tak i denne serien på DVD eller å laste den ned fra internett. DVD ble kun trykket opp en gang og finnes ikke i salg lenger og ingen har lastet opp på nett før nå heller. Plutselig fant jeg serien og var ikke sen om å laste den ned fra den ene personen som delte den ut. 

I kveld skal jeg se første episode og prøver å sku ned forventningene. Er litt redd for nedtur etter mine opplevelser med ovennevnte trilogi...

OPPDATERT:

Så første episode nå. Helt fantastisk! Fantastisk.

Om janteloven som liksom rir oss

27/09/2014

Jeg er så jævla lei av janteloven. Jævlig lei av alle som skyver den foran seg hele tiden.

Altså ikke enda en bloggpost om hvor kjipt det er med janteloven (eller "bygdedyret" for deg som er fra en mindre plass med rundt 200 innbyggere). Alle de som nettopp greier å fremme seg selv og sine synspunkter og gründeridéer, men nesten uten unntak påpeker at dette skjer på tross av at de møtes av jantelov, bygdedyr og misunnelse. I kommentarfeltet under er det som regel overfylt av "hallelujah", og "død over janteloven" og andre støttende erklæringer.

Hvor stort problem er egentlig janteloven? Jeg ser forsvinnende lite til den i samfunnet. I aviser og på nettet dyrkes nettopp den som går sineg egne veier og "tør" å fremstå vellykket eller flink.  Ikke så mye som hemmer disse folka, som gjerne kommer trekkende med at Janteloven palger dem.

Tok en god sjekk på Blogg.no for å se hva som er populært der. Der er det primært de bloggerne som blogger om ingenting (min oppfatning selvsagt -  som klær, sminke, kosthold og trening, alt velmenende men navlebeskuende). Så har du noen få hederlige unntak. Ingen nevnt, ingen glemt. Men det er også en ganske god gruppe med selverklærte coacher, mentale trenere eller sparringspartnere (hvor er analogien?). De fleste av disse er fylt med det jeg kaller luft. Gjerne fremstille seg selv som en som "tør å si at jeg er ganske" flink, kommer med tips til hvordan vi bør leve og følge våre drømmer (en gjenganger selvsagt). Oftere enn ikke er det en overskrift som så ikke følges opp med annet enn svada eller selvsagtheter. Et godt eksempel jeg leste nylig hadde tittelen "Dette komme du til å angre på når du ligger for døden" (noe sånn).  Innholdet var noen punkter klippet og limt fra andre nettsteder om hva folk som (gjerne plutselig) ligger for døden angrer på.

 

«Du skal ikke tro du er noe» er et mye sunnere prinsipp enn for eksempel «tro gjerne du er noe mye mer unikt, interessant og deilig enn alle andre, og bred deg hemningsløst hele tiden». Det er en fin ting at folk føler skam når de har grunn til det. Folk som aldri føler skam er selvforelskede egoister som ikke passer sammen med andre folk.