Milkshake?

21/12/2015

Dette er Lake Retba i Senegal som har nesten dobbel så høy saltinnhold som Dødehavet. Det eneste organiske som kan leve i dette vannet er en alge som heter Dunaliella Salina. Den produserer et rødt(rosa) pigment for å absorbere sollys som en del av sin forbrenningsprosess. 

Midt i bildet ses to båter. Disse blir fylt med salt som utvinnes/skrapes løs fra bunnen. Unge menn dekker seg med shea-butter fra Shea-trærne for å begrense skadene på egen hud i det ekstremt salte vannet. Når båtene er fylt med salt blir det tatt inn til de yngste jentene i byen som renser for sand og skit, og legger det langs en strand som omkranser den lille innsjøen. Her tørker det et år eller to og blir hvitt, før det selges.

For 20 år siden rakk den grunne innsjøen til knap til livet på arbeiderne, nå rekker det til skuldrene...

 

 

Endless

19/12/2015

Nydelig video for Anybody There fra det Argentinske byrået Molistudio. Tematikken er selvforklarende og eviga aktuell, men 3D-animasjonen med sitt minimale uttrykk er det jeg liker best...

Masse stillbilder hos molistudio

 

Morningmusic

19/12/2015
geirwerner 2015

Lørdag morgen og selvsagt våken rundt 06.00...Det liker jeg.Selv om jeg er alene i dag følges rutinene for ne lørdags morgen: Toalettbesøk, sette på kaffe (trakterkaffe riktig tilberedt), ta en blodfortynnende (over 40 nå) finne sjokolade (...), Ny Tid og Macbook med tilbake til senga. iMac på, iPhone med fjernkontroll for iTunes. Sette på første sang: Philip Glass - Changing opinion

Så lage to tynne skiver rugbrød med salami og svært krus kaffe pluss servere Wilma (vakker og klok, men bortskjemt boxer). Her er de 8 sangene jeg har hørte på i morges:


1. CHANGING OPINIONS - Philip Glass

Ti minutter drama på morgenen. Pianodriv, tverrfløyter, tung kvinnelig vibratostemme, strykere - ja alt utenom pauker.

2. PRETTY HURTS - Beyoncé

Mulig denne er skrevet av 17 produsenter og manipulert på alle vis for at jeg skal like den. De lyktes...

3. HALO - ceo

Svenske ceo (Eric Berglund fra The Tough Alliance) covrer Beyoncés nydelige Halo. Pompøst og grandiost, som jeg så ofte henfaller til...

4. SPACE IS ONLY NOISE IF YOU CAN SEE - Nicolas Jaar

Noen artister oppsluker meg helt i perioder, Nicolas Jaar er en av dem. Denne versjonen er fra en konsert/performance/set i MoMA NY. To andre som jeg har vært oppslukt av er James Blake og 

5. RETROGRADE - James Blake

6. ASHTRAY WASP - Burial

Begge disse krever lytting. Retrograde sitter lettest for den er så melodiøs og vakker, mens Ashtray Wasp (11 minutter) er en himmelsk tekstur av lyder lagt oppå hverandre og som avløser hverandre. Kan være ganske meditativt eller som bakgrunn for ... 

7. SO WHAT - Intertwine

Norsk unggutt som jeg tror vant P3s Urørt for et år eller to siden. Så lekkert, med masse samples og noen jeg synes høres ut som flygeltrompet. Sofistikert pop i samme landskap som Destroyer.

8. WINGS - Haerts

Måtte ha litt tempo igjen. Deilig sang og en vokal som innimellom er veldig "country" men på en stilig måte. Deilig og dramatisk. (Som er et gjennomgangstema for meg i musikk i hvertfall - hmm...kanskje noe å skrive om da jeg ikke er grunnleggende dramatisk i dagliglivet eller samlivet)?

 

Benjamin Björklund

05/12/2015

Av og til kommer jeg over bilder eller malerier som bare "treffer" med en gang. Maleriene til Benjamin Björklund ble brukt i en lengre sak om selvmord i Morgenbladet. Hadde ikke hørt om Björklund før, men effekten av å utelate alle vitale ansiktstrekk var voldsom.

...

Benjamin Björklund

Digital helgelesing

05/12/2015

+ FOR SENT Å REDDE ANTARKTIS?

COP21 foregår i Paris akkurat nå. Er det noen mulighet overhodet for å holde oss til en økning på 2 grader i løpet av dette århundret, eller vil alle tilbakekoblingsmekanismer (eks. metan som stiger opp fra smeltende tundra og er 30 ganger så aggressivt som C02, bringe oss nærmere 4 grader? 

 

+ CHRIS FROOME DATASLIPP

Chris Froome har sluppet sine fysiske data så alle kan se hans VO2, hemoglobinnivåer, watt over tid. Vil dette tlfredsstille de mest mistenksomme (som ofte er franskmenn som selv har en råtten dophistorie - Richard Virenque, som fremdeles er posterboy for Festina og helt i Frankrike, selv om han var megadopet under alle sine seiere)

+ SPIONEN SOM KOM INN FRA AL QAIDA

Amen Dean var med på opprette al-Qaida. I 1998 skiftet han side og ble spion for Britiske MI5 og MI6. I dette intervjuet på BBC forteller han om årene i Afghanistan og London. Like interessant er hans analyse av hva som setter fart på radikaliseringsspiralen hos unge muslimske krigere.

 

Skriveøvelse

02/12/2015
 

Hun stemplet de siste bunkene med “Kassert” stempelet fra Stockholms Stadsbibliotek. Kassene fylte halve gangen i fjerde etasjes kontorfløy. Når hun kom tilbake i morgen tidlig ville de være borte. Effektive filipinske renholdere på dårlige lønnsvilkår sørget for det.
Skulle hun dra rett hjem til Axel, eller skulle hun ta en cappucino på kafeen først? I veska lå et nytt nummer av Monocle hun hadde kjøpt for Axel, men som stort sett hun leste.Hun kunne si at hun bommet på trikken og stjele seg en halvtime ekstra?
Hjemme satt Axel antakelig foran den helvetes Macen sin og skrev på en av de påbegynte romanene sine. De som nok aldri ville bli fullførte. På McIntosh-anlegget (kjøpt for deler av hennes morsarv) spilte han mest sannsynlig noe Terje Rypdal som hun ikke utstod. Det var den insisterende gitaren til Rypdal hun ikke orket. Alternativt lyttet han på Ketil Bjørnstads “Waterstories” eller enda verre, den vakre “Remembrance”. Da ble han nedstemt og tung.

Paradise by the iPhonelight

18/11/2015

Berlin, April 2014 - Geir Werner Hagen

Jonatan og Lea på hotell i Berlin, påsken 2015. Bildet tatt i bekmørke, med et Sony RX10.

After the disco

18/11/2015

Broken Bells - "After the disco"

"What? Fuck off!"

17/11/2015

På nitti-tallet var det i musikken et valg mellom Blur eller Oasis. Jeg foretrakk glatt Blur (innimellom var alt fra Stone Roses til The Verve).  Bl.a. ble jeg litt lei Gallagher-brødrenes attityd som jeg bare fant slitsom og jeg følte den var konstruert. Etterhvert har jeg kommet til at de VAR rett og slett sånn, og det må man jo respektere.

I siste Esquire er det et langt intervju med Noel Gallagher som virkelig bekrefter autensiteten i deres holdninger opp igjennom (for meg i hvertfall):

 

Am I aware of a hierarchy? I'm aware that Radiohead have never had a fucking bad review. I reckon if Thom Yorke fucking shit into a light bulb and started blowing it like an empty beer bottle it'd probably get 9 out of 10 in fucking Mojo. I'm aware of that.

 

Selvtilliten er også helt ok:

 

I used to put us at number seven. It went The Beatles, the Stones, the Sex Pistols, The Who, The Kinks... who came in at six? I don't know. We were at seven. The Smiths were in there, The Specials. Where would I put us now? I guess I'd probably put us in the top 10. We weren't as great as the greats but we were the best of the rest. We did more than The Stone Roses could fucking even fathom. 

 

Om å lansere egen parfyme (...):

 

My fragrance? Oh it's coming, it's coming. Toe-Rag it's going to be called. And the bottle's going to be a massive toe.

 

Les hele intervjuet hos Esquire

Futurohouse

15/11/2015

Future House ble tegnet av den finske arkitekten Matti Suuronen i 1968. Det var et bestillingsoppdrag på en type feriehus som skulle kunne flyttes rundt. Det skulle kunne plasseres i fjell/skråninger og snø måtte være lett å holde unna. 

Alt (...) du trenger å vite om jorda på syv minutter

04/11/2015