Del

Verdens syv underverk

syv-underverk-ill.jpg
Det er ikke så mange som vet hva Verdens syv underverk er, mange tror f.eks at  Den Kinesiske Mur er et av de syv undrene, men det er den ikke. ( Den kan heller ikke ses fra månen som er er yndet påstand). Det var den greske filosofen Filon fra Bysants som først satte opp listen over verdens syv underverk, som var de syv mest beundrings-verdige bygg og kunstverk i antikken. Her er en enkel oversikt ;
 

Kheopspyramiden, også kjent som Den store pyramiden i Giza. Dette er det eneste av verden syv underverker som er bevart. Kheopspyramiden er den største av de tre pyramidene i Giza, like utenfor Egypts hovedstad, Kairo. Egyptologer mener pyramiden ble bygget som et gravkammer for faraoen Khufu. Navnet Kheops stammer fra det greske navnet hans, altså , Kheops. Man antar at pyramiden var ferdigstillet rundt 2580 f.Kr.

Babylons hengende hager fra oldtiden var et firkantet hagenalegg båret av søyler. Man er ikke sikker på om de hengende hager virkelig har eksistert men myten lever i allefall. Det sies at det var Nebukadnesar 2 ( 504 – 562 f.Kr ) som fikk bygget de hengende hagene for sin persiske kone som lengtet hjem til sitt fedrelands kuperte terreng. Babylosn hengende hager skal ha ligget 50 km. Sør for dagens Bagdad, ved en av Eufrats største elvebanker.
Det som gjorde denne hagen spesiell var at den var bygget i etasjer og avsatser som var fylt av palmer, trær og blomster og masse små bekker. Vann fra Eufrat sørget for livet ved hjelp av avanserte vanningsanlegg med kanaler og pumper.

Kolossen på Rhodos var en enorm statue av den greske guden Helios som ble reist på Rhodos, den østligste av de greske øyene i Egeerhavet. Statuen ble reist i 3. Århundre f.Kr og skal ha hatt omtrent samme størrelse som dagens Frihetsgudinne i New York, men kolossen på Rhodos sto på en lavere sokkel. Statuen skal ha stått ferdig rundt 280 f.Kr. Dessverre sto den bare i 56 år før et kraftif jordskjelv rystet Rhodos og statuen brakk ved kneledden og veltet mot land. Statuen var bygget av stein, gjennomnaglet av jern og kledd med bronseplater som utgjorde ”huden”.

Fyrtårnet i Alexandria er det enest underverket som kun hadde et praktisk formål. Fyrtårnet ble bygget utenfor øya Pharos, som nå er et nes i Alexandria. Det var Ptolemyr Soter , Alexanders den Store etterfølger, som fikk fyrtårnet bygd, og det sto ferdig i 265 f.Kr. Fyret var i bruk i århundrer, om dagen brukte man store speil og om natten et enormt bål. Den totale høyden på tårnet skal ha vært 117 meter, noe som tilsvar en 40 etasjers bygning i dag. Fyrtårnet i Alexandria var det siste underverket som gikk tapt, også det pga. jordskjelv i 956 e.Kr og deretter i 1303 og 1323.

Zevs-statuen i Olympia. Denne statuen ble bygd av den klassiske skulptøren Phidias rundt år 435 f.Kr  i Zeus tempelet i Olympia i dagens Hellas. I 394 ble statuen flyttet til Konstantinopel, hvor den sannsynligvis gikk tapt i en brann. Statuen  var 12 meter høy, laget av elfenben og dekket med gull.

Artemistempelet ble oppført omkring 550 år f.Kr i Efesos i dagens Tyrkia. Tempelet lå på grensen til den Greske verden, dette skulle gi grekerne en følselse av mystikk og ærefrykt og fremhevet Alexander den Stores utstrakte imperium.

Mausoleumet i Halikarnassos var et minnesgrav som ble reist pga Mausollos. Han påbeynte arbeidet men døde relativt ung og hans kone ( og søster ! ) Artemisia den yngre fullførte bygget ca 350 f.Kr. Bygget skal ha vært svært spesielt da det ble bygget i tre forskjellige stilarter, Lyciansk, Gresk og Egyptisk. Mausoleumet sto uskadd fram til 1100-tallet men ble i 1449 funnet i ruiner av Johaneitteriddere. Antakelig var det jordkjslev som hadde lagt det i grus. Johanitteridderen brukte derfor marmoren til byggingen av Petersborgen.


Designer, koder og skriver. Tar oppvasken for å vaske opp.