Del

Musikk av betydning...

 

beckodelay.jpgDa er det klart for en gjentakelse av `Bøker av betydning posten ! Denne gangen altså med musikk i stedet for bøker, sener kommer også en om favorittfilmer. Jeg legger ut deler av min liste , men den er ikke ferdig skrevet og jeg kommer til å legge inn mer info om hver plate de nærmeste dagene. Du trenger ikke nevne 20 favoritt-album, du kan f.eks. skrive ned dine 5 favorittsingler, eller 100 favorittalbum - whatever ! Det viktigste er å dele musikksmaken og gi hverandre tips til noe nytt å lytte på.

Da begynner jeg med mine favoritplater; 

Topp 20 Plater
... det er umulig å rangere plater, men her er 20 plater jeg har spilt vanvittig mye :

The Knife - Silent Shout + The Knife
Er nødt til å ha med disse platene som er så utrolig annerledes og fantastiske at jeg nesten ikke hører på noe annet for tida. The Knife er et svensk elektronica/pop/techno-ish band fra sverige. Består av to søsken, Olof og Karin Drejer(som forøvrig gjestesynger på Röyksopps ´What else is there ?´) Når det gjelder ekstreme lytteropplevelser, som påvirker meg på et dypere plan(...) er det bare Leftfields `Leftism´, DJ Shadows  `Endtroducing´ og EG & Alice `24 years of hunger´ som har hatt samme effekt. Det er din plikt å sjekke ut disse platene ! Alt er så bra på disse platene at det er vanskelig å anbefale noen sanger fremfor andre,  men her er fire helt vidunderlig ; Marble house, From on to off, Lasagna og Kino.

Imperiet – Synd
Svenske rockhelter fra siden jeg var 15. Har ALT av Imperiet (og forgjengeren Ebba Grön og  Rymdimperiet. Husker bl.a. annet jeg var sammen med ei jente på  Nedenes på denne tida, og at jeg haika fram og tilbake fra Birkeland med Imperiet  på walkmanen, så de ble på en måte soundtracket til livet mitt i denne perioden.(Nedenes er mellom Grimstad og Arendal og det tok sikkert tre-fire timer å haike hver vei,  pluss at jeg måtte gå de siste seks kilometerne fra Birkeland til Øvland. Takk Gud for seksualdriften...) Sanger som MÅ høres  : Bibel, Du ska va President, Cosmopolite

 
Smashing Pumpkins - Mellon collie and the infinite sadness
Denne dobbel-CDen MÅ jo være med på lista. Faktisk var jeg litt treg med å "oppdage" Smashing Pumpkins, men da jeg fikk en special-edition box med alle singlene fra dette albumet var jeg solgt. I boksen var det 5 singler, med masse ekstraspor på hver CD, mange av disse er favoritter den dag i dag. Har selvsagt alle platene til SP, soloplata til James Iha, men har ikke fått somlet meg til å kjøpe Billy Corgans solo-prosjekter. Sanger som er verdt oppmerksomhet på denne plata ; 1979 (videoen til denne er også legendarisk), Bullet with butterflywings, Tonight, tonight, Thirtythree, Zero, We only come out at night

Dum Dum Boys – Blodig alvor na na na
Omtrent samtidig med Imperiet kom Dum Dum Boys med denne plata, jeg var aktiv i Natur og Ungdom og som lakei for Bellona (solgte lodd, blader og støttemedlemsskap og var med på demontsrasjonen mot Falconbridges deponi i Kristiansand).
Denne plata er fremdeles en av mine favorittplater. Sanger som MÅ høres : En vill en, Fant Frimann, Lunch i det grønne.
(Dessuten vil jeg snike inn den neste plata fra Dum Dum Boys ”Splitter Pine” – som er nesten like bra som ”Blodig alvor na na”. Sanger du MÅ høre fra ”Splitter Pine” : Slave, Splitter Pine, Boom boom.


The Flaming Lips -  Yoshimi battles the pink robots
Psykdelisk rock i en helt egen klasse. Jeg var sent ute med å kjøpe denne plata, jeg innrømmer det, men når den først var i hus hørte jeg ikke på noe annet i tre måneder ! Her er støy blandet med de vakreste rolige sangene jeg vet om...
Låter som MÅ høres : In the morning of the magicians, Yoshimi battles the pink robots pt.I , Do you realize ??

Beastie Boys – Pauls boutique
Dette er oppfølgeren til debutplata  License to ill som var utrolig rølpete og den dårligste (eller beste?) plata til BB. Pauls Boutique er en helt annen greie enn License to ill. Her er samples fra  Beatles, Bob Marley, Curtis Mayfield, James Brown, Bob Dylan, Sir Isaac Newton og Johnny Cash (bl.a)... Plata er fylt av lag på lag med lyd, samples og loops, gjort på en måte som vel ikke var gjort før, og ikke før DJ Shadows Endtroducing (en annen favoritt) ble det laget noe liknende.
Synes fremdeles dette er den beste plata til Beastie Boys, selv om de har gitt ut klassikere som Ill communication, Check your head og Hello Nasty
Låter som MÅ høres fra Pauls boutique : To all the girls, Johnny Ryall, B-boy bouillebais.

 
DJ Shadow - Endtroducing
Denne plata ble en slags åpenbaring for meg. Det jeg likte så godt på Pauls Boutique av Beastie Boys fant jeg igjen her, bare at det var enda mye bedre. Om man skal klassifisere denne musikken er vel ordet `turntablism´det mest dekkende (takk Helge).  Plata er lagd ved hjelp av tusenvis av samples (lydsnutter) fra   DJ Shadows vinyl-platesamling. Dette blir så satt sammen til ´sanger´.Når jeg hører på What does your soul look like, part 1 - kommer jeg i en herlig drømmelignende tilstand som jeg ikke greier å beskrive, og derfor heller ikke skal prøve å beskrive...eeh,ja.   Låter som MÅ høres : Building steam with a grain of salt, Organ donor, Napalm brain/ Scatter brain.

Prince – Sign ´O`the times
En av de få artistene jeg har ALT av ! Alle plater og så godt som alle bootlegs og b-sider (takket være min fetter som laster ned så mye  fra verdensveven ! ) Det er jo klin umulig å velge et  Prince-album fremfor et annet, men Sign O the times er vel den jeg har spilt mest ( eller er det Lovesexy ? Eller Parade ? Eller Dirty Mind ?  Skjønner ?...) Sign O the times er i allefall helt uten dødpunkter og burde være i ALLE musikkelskeres samling. Låter som MÅ høres : Sign O the times, The Cross, The ballad of Dorothy Parker.

Paul McCartney – Wingspan
Jeg har jo alltid likt John Lennon bedre enn McCartney, og den største helten i Beatles er(var) George Harrison. Når det gjelder hvem som skrev best musikk er det ingen tvil om at Paul er i særklasse. Wingspan er en sampleplate fra hans solokarriere, alene og med Wings. Det er så mye bra her at denne plata bør være i en hver musikkelskers samling. Eksempler på dette ;  Mull of  Kintyre, Uncle Albert og  Band on the run.

Bob Dylan – Nashville skyline
Kanskje min favorittplate av Dylan. Jeg er oppvokst med foreldre som nesten bare hadde Dylanplater.De drev også med hundeoppdrett og hver eneste hvalp fikk navn fra tittelen på en Dylan-låt. På Nashville skyline synger han duett med Johnny Cash på Girl from the North Country og det er høy gåsehud-faktor å høre på. Andre perler fra denne plagta ; Lay, Lady lay,  Tonight I´ll be here with you og To be alone with you.

The Beatles – The Beatles (`The white album´)Jeg kan ennå huske at jeg som treåring gikk og nynnet på Obla-di obla-da mens vi bodde hos bestefar på Hamresanden. Det er faktisk sant ! Siden har vi alltid hatt Beatles i huset og en stund hadde jeg en samleboks med samtlige Beatles LPer. Disse spilte  jeg nesten ihjel, og favorittplata var og ble ´The white album´som egentlig ikke hadde noen tittel, men et hvitt omslag. Omtrent alle sangen her er klassikere ; While my guitar gently weeps, Back in the USSR, Julia, Obla di obla da, Piggies, Rocky Racoon...


Eg & Alice - 24 years of hunger
Denne plata kom ut i 1991 og var helt utrolig lekker ! Pop med elementer av Prefab Sprout og Scritti Politti, så sobert at jeg nesten fikk lyst til å ta på meg dress og blande  meg en dry martini (jeg gikk aldri så langt...) Som sagt ; utrolig lekker!

 

New Order - Substance

New Order - Republic

Joy Division - Closer 

+ mange andre som f.eks. disse ; 

SCRITTI POLITTI - Provision / ROBERT PALMER - HeavyNova / MADONNA - Like a prayer / INXS - Kick / PETER GABRIEL -So / SUNSCREEM - Sunscreem / LEFTFIELD - Leftism / KATE BUSH - Aerial /  DEPECHE MODE -Music for the masses / DEPECHE MODE - Black celebration / BOB DYLAN - Blonde on blonde / CHRIS ISAAK - Wicked game / CORNELIS WREESVIJK - Tio vackra visor och Personliga Person / PULP - This is hardcore 

Designer, koder og skriver. Tar oppvasken for å vaske opp.