Favorittfilmer ?

ser_du_ikke_at_vi_er_opptat.jpg

På tide med en ny "favoritt-liste" - denne gangen om film. Forrige liste-mani var om bøker, veldig mange interessante bidrag der. Boklista kan du sjekke ut her.

 

Kriterier for favorittfilm er jo så mangt, alt fra gode opplevelser, skusepillere, musikk, ja whatever...

Nå er det jo alltid sånn at når man har skrevet opp ti filmer, så går det ikke lang tid før man kommer på ti nye som egentlig er "bedre" enn de ti første man tenkte på. Bytter man så ut de ti første med ti nye, kommer man på ti andre igjen og så er jo det hele  i gang igjen...Sett i gang, legg inn dine favorittfilmer !

Her iallefall min liste over filmer jeg er veldig glad i å se. Den bærer nok preg av at hukommelsen er så som så, sånn at det er ganske mange filmer jeg har sett de siste 7-8 årene på lista. Gode er de uansett.

(Rekkefølgen er overhodet ikke ment som en rangering...)

OPPDATERT: 
(Hvis du klikker på IMDB etter hver fimltittel blir du lenka til International Movie Data Base for mer info om filmen)

 

1.     AMADEUS IMDB

Milos Formans mesterverk om Wolgang Amadeus Mozart, fortalt av komponisten Salieri, som hatet og beundret Mozart.
Alt er bra i denne filmen.Alt. Musikken, skuespillerne, historien,scenene, ja alt er utrolig bra her. Alt !

 2.   THE BIG LEBOWSKI IMDB

Brødrene Coens film om "The Dude", mr. Lebowski som bruker mesteparten av tida på å bowle og drikke White Russian. Kunne hatt med minst ti filmer av brødrene Coen på denne lista, men begrenser meg til to.De har ALDRI laget en film som ikke er over gjennomsnittet (tenk : FARGO, THE HUDSUCKER PROXY, MILLERS CROSSING, RAISING ARIZONA, O´BROTHER WHERE ART THOU, osv.) The Big Lebowski har med alle mine favorittskuespillere; Julianne Moore, Steve Buscemi, John Goodman, John Turturro og ikke minst Jeff Bridges. 

3.    THE STRAIGHT STORY IMDB

Av mange kalt verdens treeegeste film, og ja, den går sakte, men her er vel nettopp poenget ettertanke ? Dette er min favorittfilm av David Lynch som har laget så mye bra. Til forskjell fra nesten alt annet han har lagd er Straight Story ikke fylt av mennesklige traumer og psykiske vansker, men handler om så banale ting som at de fleste av oss faktisk er fulle av omtanke, kjærlighet, vennlighet. Bare synd det er så vabnskelig for oss å vise det ofte nok.

4.    MAGNOLIA IMDB

Denne filmen husker jeg at jeg leide på DVD, kom hjem og la først da merke til at den vare i tre og en halv time. Jeg satt den likevel på, og tre ogen halv time har vel aldri gått så fort. Her er det mange historier som flettes i hverandre, veldig sterkt bygget opp av Aimee Manns nydelige musikk (soundtracket er virkelig verdt pengene). Med bl.a. Julianne Moore (igjen), Villiam H.Macy, Phillip Seymour Hoffman, Jason Robards, John C.Riley og Tom Cruise.

5.    THE STATION AGENT IMDB

En film om en dverg (gud vet om det er den politisk korrekte beskrivelsen...) som er en såkalt trainspotter og passende nok arver en nedlagt liten togstasjon i New Jersey, NY. Høres kanskje ikke altfor spennende ut, men dette er en helt nydelig film om tre personer som gjennom livets tilfeldigheter finner hverandre... Denne MÅ sees !  (har den på DVD hvis noen vil låne den) 

6.    THIS IS ENGLAND IMDB

Denne kom i 2007, og var den beste nye filmen jeg så i fjor. Skildrer livet blandt skinheads i en liten industriby i England sånn ca. rundt 1982. Ha i bakhodet at skinheads på den tiden ikke hadde noe med nazisme og fascisme og gjøre. Alle ( de få jeg vet om ) som har sett denne har blitt overrasket over hvor god/nydelig/varm den er. (Har også denne på DVD om noen vil låne den...) 

7.    A ROOM WITH A VIEW IMDB

MÅ ha med en film av Merchant/Ivory (Ismail Mercant & James Ivory) og velger denne (kunne også valgt Resten av dagen, eller Tilbake til Howards End - begge nydelige periodefilmer). Jeg har alltid likt sånne engelske kostyme-filmer fra ca. 1880 og oppver, og dette er nok favoritten. En ung mann/gutt på ferie med sin far i Toscana, møter en ung kvinne/jente på ferie med sin tante. Søt musikk oppstår men grunnet den tidens konvensjoner tar det laaaang tid før dette fører til noe som helst. Har sett denne maaaange ganger !

Sjekk lista med krem-skuespillere ; Maggie Smith (alltid god), Helena Bonham Carter, Denholm Elliott, Julian Sands (i sin beste rolle ever...), Judy Dench og Daniel Day-Lewis. Wow ! 

8. ERIN BROKOVICH IMDB

Jada, dette er en film med Julia Roberts i hovedrollen og hun er GOD. Filmen er en sann historie om tre-barns-alenemoren Erin Brokovich som så godt som på egenhånd avslører og tvinger PG&E (Pacific Gas & Electricity) i kne når hun avslører at de har påført hundrevis av mennesker alvorlige sykdommer  gjennom å forurense grunnvann og deretter prøvd å skjule det.

Jeg synes Julia Roberts viser at hun er en klasseskuespiller her og det samme gjelder Albert Finney  og Aaron Eckhard (utrolig sympatisk rollefigur)

9.    WHITNAIL & I IMDB

Om delvis selvpåført fattigdom og elendiget i Camden Town i slutten av 60-årene. De to skuespillerne (Whitnail oh "I" ) bruker tida på på alkohol, narkotika og engang i blandt et forsøk på å jobb på forskjellige teatre. En mengde absurde og spinnville episoder. Alt fra den psykeste narko-pusherene du kan forestille deg til homofobe engelske grisebonder...

10.   I FARS NAVN IMDB

Skulle denne lista på ti filmer være rangert hadde denne muligens nummer en. En utrolig sterk historie fra virkeligheten, der bakteppet er konflikten mellom England og Nord-Irland da, som IRA. Daniel Day-Lewis og Pete Postletwaithe spiller far og sønn som begge fengsles og tortureres til å tilstå ting de overhodet ikke har vært med på.

11.    THE FULL MONTY IMDB

Mer kjent som "I blanke messingen", om gjeng arbeidsledige menn som finner ut at ved å strippe på den lokale puben kan de tjene store penger. Det er først og fremst en film om kameratskap og samhold i vanskelige tider.(Handlingen foregår i Sheffield i den verste perioden med Thatcher).

 

ANDRE FILMER SOM JEG GJERNE SKULLE HATT MED MEN IKKE FIKK PLASS TIL :

ALLE FILMENE TIL COEN-BRØDRENE
ALLE FILMENE TIL WOODY ALLEN
NESTEN
ALLE FILMENE MED PETER SELLERS
DEN FABELAKTIGE AMELIE FRA MONTMARTRE
LOST IN TRANSLATION
THE VIRGIN SUICIDES
 
GARDEN STATE
HANNA OG HENNES SØSTRE
THE REVENGE OF THE PINK PANTER
NIGHT ON EARTH¨
DOWN BY LAW
BESTEFARS HAGE
HUMAN NATURE
TILLSAMMANS
MITT LIV SOM HUND
Å LEVE ER Å ELSKE
ZELIG
BEING THERE
ZAPPA
RATTATOUILLE
GOODFELLAS
ELLING
LIVET UNDER VANN
BROKEN FLOWERS
                

og dusinvis andre...

Designer, koder og skriver. Tar oppvasken for å vaske opp.