Brannmennenes Julefest

For en utrolig flaks ! Jeg søkte på den nye plata fra The Firemen (Paul McCartneys sideprosjekt) og istedet fant jeg denne nydelige filmen !

"Brannmennenes Julefest" er den siste filmen Milós Forman lagde i Tsjekkoslovakia og den første han lagde i farger. Filmen foregår før og under det årlige juleballet på den lokale brannstasjonen, og plottet er en rekke hendelser som foregår da. Det er ingen skuespilere i filmen, brannmennene er ekte brannmenn og de øvrig er "vanlige" mennesker som spiller seg selv (mer eller mindre ...)

Milos Forman har hele tiden, filmen kom i 1967, benektet at det var noen form for symbolsk kritikk av Tsjekkoslovakia på den tiden, men myndighetene hadde et annet syn og filmen ble bare vist i 3 uker mens Dubcek var statsminister, men ble så sensurert.

Jeg har denne et sted på VHS, tatt opp fra NRK, men den har vært umulig å få tak i på DVD, så nå gleder jeg meg til å se denne på nytt.

 

 

 

FilmGeir Werner Hagen