Prosjekt:Hønsehus (de luxe)

 

Vi har kaniner i barnehagen og det er jo kjempekoselig, men jeg har lenge tenkt at det hadde vært både koselig OG nyttig å ha noen høner gående også.

Ikke fler enn tre-fire stykk, noe som vel ville betydd tre-fire egg om dagen, altså ikke nok til å dekke behovet for ca. 50 barn... (høner legger vel bare ett egg i døgnet gjør de ikke ?)Da jeg skulle lese meg litt opp på hønsehold var dette noe av det første jeg kom over :

 

"Rundt 98 prosent av eggene i handelen faller i to kategorier: «Vanlige» egg og «frittgående» egg. Den første kategorien er egg fra burhøns. De puttes på glattcelle med en gang de er kjønnsmodne, og der blir de resten av sitt korte og miserable liv. De gode nyhetene er at slik burdrift blir forbudt fra og med 2012. De dårlige nyhetene er at hønsene bare skal flyttes fra glattcelle til innredet celle.

 

Såkalte frittgående egg kommer fra høns som står som sild i tønne i store lagerhaller. De har aldri sett solen eller pustet frisk luft, og gulag-forholdene gjør dem så psykotiske at de hakker og spiser på hverandre. Ufrivillig komisk blir det når man leser at hønsene faktisk avlives med gass."

 

 Dette var jo bare deprimerende, men strengt tatt et godt argument for å faktisk holde høns selv. Hvis jeg skulle komme til å holde høns i barnehagen er det i allefall helt klart at jeg må bygge en kopi av dette "hønsehuset". Fire høns i en slik "leilighet" MÅ da ha det bra ? (men det må vel en hane med også for å få egg? eller er det bare for å få egg med kyllinger? - herregud, jeg vet jo ingenting om høns jo...)

Sjekk flere bilder av hønsehuset "Breed Retreat" hos Frederik Roijé.

Geir Werner Hagen