The Knife

(re-posting fra 2005)


THE KNIFE - DEEP CUTS 

I fjor kom det ut ei plate som gjorde mer inntrykk på meg enn noen plater på mange år. Det var The Knifes "Deep cuts". Denne plata har blitt spilt så mye at jeg kan hver linje med tekst, hvert taktskifte og huske når hvert lag med synth kommer inn, utenat.

The Knife er søsknene Karin og Olof Drejer. De er ikke redde for å forbli obskure (selv om de allerede er alt annet enn obskure på indie/underground-scenen...). De lar seg sjelden interjvue, og opptrer alltid med masker live. Karin Drejer har sagt at det hele dreier (...) seg om at musikken er prosjektet, ikke hun og broren som personer. Derfor maskebruken.

Deep cuts ble spilt inn hjemme hos Olof, alt gjort i programmene Reason og Logic, på en bærbar Mac. For å spille inn vokal ble det lagd en "songbooth" av to madrasser, noen tepper og masse Gaffa-tape. 

Hvorfor er denne plata så fantastisk ? Jeg har ikke noen dyp analyse, men det er noe med den evige pulserende elektroniske beaten og at det hele bygges opp av lag på lag ,på lag, med lyder og samples. Synth-lydene er også veldig...sensuelle?..

På de fleste av sangene er stemmen til Karin pitch-forvrengt og passer perfekt til både tekstlig innhold og musikken. Ganske heftig synes jeg. Som f.eks. på "You make me like charity". Hør på Karin Drejers stemme som er pitchet opp så den høres så desperat ut som teksten ber om. Sånne detaljer elsker jeg...

The Knife MÅ sjekkes! Kjøp gjerne på iTunes.

Edit: Har nå hørt Jose Gonzales versjon av Heartbeats, en ekstremt avkledd versjon, men åhh, så deilig...

 

 

///

MusikkGeir Werner Hagen