Løftet melk. Ikke skummet.

Jeg kaller meg overhodet ikke noen barista... slo opp for å være sikker på ordet, og definisjone i Websters er : 

barista |bəˈrēstə|

 noun : a person who serves in a coffee bar.

 ORIGIN 1980sItalian, ‘barman.’

Altså jeg får vel kalle meg en barista da. Uansett, det er ikke det jeg ville skrive. Tenkte heller på alle som skal ha latte, cappucino, macchiuato, longo eller espresso (de fleste vil forøvrig ha expresso, ha ha). Jeg er jo så snill at jeg lar dem tro at jeg tror de vet hva de vil ha, men har forlengst funnet ut at det alle vil ha er latte i en eller annen form. Bare det er en størrre del melk enn kaffe så er folk stort sett fornøyd og det er flott. Alikevel anstrenger jeg meg hver gang for å lage kaffedrikken folk bestiller best mulig. Det jeg legger mest sjel i er å få melka god. Du må kjenne melka di for å lage en god latte, og kjenne melka gjør jeg. Det som gjør min latte til kanskje den beste i Lillesand er nettopp steaminga av melka. Her er det viktigste å huske på når du steamer melka ;

 

- Melka OG steamemugga skal være så kald som mulig, la gjerne mugga stå i kjøleskapet. Jo kaldere utgangspunkt, jo bedre tid på å få "løfte" melka.

 - Å "løfte" melka er hele vitsen med å steame melk til kaffe. Hvis folk ber om mye skum, kan de få det, men oftest ignorerer jeg slike etterspørsler. Melk skal ikke skummes, den skal løftes. Det betyr rett og slett at heller du 10 centimeter i mugga skal melka løftes til 13-14 cm. Uten skum. Løftet.

- For guds skyld, ikke kok melka! Dette er den vanligste feilen på enhver kafe med kaffemaskin, de skummer melka, istedenfor å løfte den, og de koker den. Gjerne langt opp i 80-90 grader (jada, det er ikke kokt når det er under 100 grader men alle sukkerstoffer har blitt ødelagt og om dannet).Da er jo melka død. Blir som å helle semulegrøt i kaffen, Yuck!

- Kaffebønnene må være nymalte, og selvsagt ha rett tid gjennom bajonettsila. For lenge og den blir bitter, for kort og du får ikke ut nok kaffesmak.

- For å la kaffen gå gjennom sila på riktig tid må den malte kaffen ikke tampes (presses sammen) for hardt. Ca. 15 kilos trykk, vri på tamperen for at topplaget blir helt slett (pluss at det ser veldig bra ut), snu bajonetten og se at kaffen ikke faller ut, bare løse partikler. (hvis kaffen faller ut ser det veldig teit ut...)

- Bruk armene mye. Gestikuler, løft på glass, nyt lydene, jobb godt med melka. Greit å gi folk inntryk av at dette kan du...

 

 

Nå : Ned på Glæden til dagens første latte!

 

Geir Werner Hagen