Den andre

 

 

 

 

Det er mørket som gir fyrtårnet mening.

 

 

 

 

Forrige torsdag begynte jeg på filosofikurs i Grimstad...

Denne høsten er temaet vårt forhold til "den andre" - hvordan vi ser og forholder oss til den andre (eller egentlig hvordan vi snakker til den andre jfr. Buber, mer om det senere), og hvordan vi vil bli sett, eller tror vi blir sett av den andre (jeg tenker at he kommer vi sikkert inn på forstillelse og det som Grelland kaller vårt alles sideprosjekt...).

For min egen skyld kommer jeg til å lage en egen side om dette som vil være mine notater fra kurskveldene og diskusjonene, samt notater jeg tar fra bøkene jeg leser i forbindelse med kurset. Som vanlig, dette er mest for meg selv, men om du skulle være interessert kan du jo følge med. Siden vil komme opp som et valg i menyen til høyre, rett under BLOGG, og vil hete DEN ANDRE.

Siden jeg er en notorisk korttids-ambisiøs person kommer jeg til å lage en side for KIRKEGAARD og en for SARTRE i tillegg. Også disse for å legge ut notatene jeg tar mens jeg leser. Sartres beskrivelser av forstillelse og Kierkegaards tekster om angst og fortvilelse er særlig aktuelt. 

Ironisk nok (og Kierkegaard var en ironiker når det trengtes) er jeg verken særlig opptatt av å forstille meg eller breddfull av angst og fortvilelse, men det er dette  jeg synes er interessant...

///

Selvsagt forstiller jeg meg som alle andre, mer eller mindre kontinuerlig, men det føles ikke så konstruert lenger... Men som nevnt, vi har alle ETT sideprosjekt i livet og det er hvordan vi vil at den andre skal se oss. Altså hvordan vi forstiller oss for forskjellige mennesker. Allerede nå har jeg skrevet rett ut at når jeg skriver at jeg ikke er så opptatt av å forstille meg så er det bare en halv sannhet. Jeg forstiller meg selvsagt, men kanskje det bare har blitt så naturlig at jeg ikke tenker for mye over det? Kan det ha noe med å se mennesker flest i et jeg/det forhold istedetfor et jeg/du forhold? Jeg vet ikke. Men det er dette Martin Buber skriver om. Så i høst blir det garantert mye Buber og gode doser Kierkegaard og Sartre.


///

Bare å skrive om filosofi på bloggen sin vil for mange sees på som forstillelse. De fleste som tenker sånn, at det er jålete, pompøst eller oppblåst, vet uansett kanpt hva det vil si å forstille seg så det bryr meg ikke... = )

 

 

 

 


Geir Werner Hagen