Sovemedisin på iPhone

Jeg har problemer med å sove særlig godt. Delvis selvforskyldt da jeg sjelden legger meg før godt over midnatt, og fordi jeg skaffer/lager meg altfor mange bekymringer som kverner i hodet.

Når jeg tenker meg om er det kanskje min egen skyld i det hele - ingen genetiske mangler eller feil å skykde på kanskje. Jeg er sikkker på at jeg forkorter levetida mi med minst ti år med så lite søvn jeg får. Samtidiig tenker jeg ofte at "sånne" som meg meg bekymringer, alt for mange valg og ta stilling til og relasjoner som skal balanseres - sånne folk, vi lever lenge. Straffen for å bli så gammel (som jeg da tror jeg blir) er at man får bære med seg bekymringen om alt som kan gå galt. Det blir som Woody Allens mange rollefigurer på film; går du rundt med konstat frykt for hjernesvulst ja så får du ikke det, men angsten for at den skal kommer dukker opp ved hver antydning til hodepine fram til du dør som frisk, men mett av dage, som 93 åring...

Nå skulle dette handle om sovemedisin på iPhone.. Jeg har selvsagt aldri tatt sovemedisin, ja generelt tar jeg nesten ikke piller for noe som helst. Tar penicillin hvis jeg blir satt på det, og skulle jeg ha en aldeles ille tannverk, da har jeg tatt en Ibux. Hodepine er ikke grunn til å ta en tablett! 

Altså, sovemedisin på iPhone, hva er det? Det finnes hundrevis av små apps som lover deg å sovne inn kjapt og deilig. Dette skal skje med hjelp av beroligende lyder som du ligger og lytter til nr du har lagt deg godt til i senga.Lydene kan være alt fra bølger som slår inn på en strand (veldig populært,alle har den lyden), torden, tropiske sommernetter med allverdens fuglesang og diverse ambiente lyder. Hvit og rosa støy er også vanlig og for de som er så uheldige å slite med tinnitus finnes det egne søvn-apps som påstår å skule kansellere øresuset med frekvenser somutligner øresuset.

Jeg har prøvd et sånn vanlig "sove-godt" program for noen år siden, på en iPod touch. Det ble litt for mye new-agy for meg da, med torden og et teppe av meningløs pianospilling i bakgrunnen. 

Nå har jeg lest tester og anbefalinger og tester ut et par apps i første omgang. 

Man kan selvsagt koble iPhone/iPod til et anlegg eller en Tivoli-radio for å halyden i rommet, men jeg foretrekker å høre på i et godt headsett. Jeg bruker Apples eget in-ear headsett til ca. 700,-. Det har små silikonplugger som sitter mykt og godt i øret og har den tilleggsbonusen at de sperrer ute all forstyrrende lyd (som f.eks en brannalarm - så ikke ligg alene ha ha).

Det første programmet jeg prøvde heter Sleep Pillow, men det hadde for få lyder, ihvertfall ingensom tilfredsstilte meg. Deretter prøvde jeg Sleepstream2. Her var det mange muligheter for å mikse lyder og en algoritme sørger for at lyden ikke blir som et klipp som starter fra begynnelsen hvert tredjeminutt. DET blir man ikke søvnig av. I Sleepstream2 fant jeg en regnlyd, som så hadde underkategorier som regnstorm, regn i by, masse regn, regn og torden, og den varianten jeg faktisk sovnet inn til i natt, regn mot teltduk. Drømmleyden av regn for meg må være lett regn som faller på plen... Uansett, lyden avvregn på teltduk er også deilig å minner meg sommer og varmt vær. Jeg vet ikke om det bare var fordi jeg var veldig trøtt jeg sovnet kjapt inn i går eller om det faktisk var lyden av regn på teltduk som lullet meg i søvn. Får prøve dette en stund fremover og se.  Kanskje også begynne å legge meg før midnatt og ikke stå opp før seks hver dag...

 

Geir Werner Hagen