Ordet : Rabarbra

Ordet rabarbra (latin: Rheum Raponticum) stammer fra gresk og har forbindelse åde til ordet barbar og - overraskende nok - til strøm (som i elv...). På gresk har vi ordet "rha" som er både en betegnelse på elven Volga og dels som egennavn på for planten rabarbra som vokser vilt ved Volgas bredder. Et nært beslektet ord  er det greske "rheos" som betyr strøm/elv/flod. Formen "rheon" som er intetkjønn av "rheos" brukes på gresk som betegnelse for rabarbra. Ofte tilføyer man ordet "barbaron"(=fremmed, utenlandsk) til den korte form, og dermed dannes forbindelsen "rhabarbaron", som vi jo på norsk uttaler og skriver rabarbra

 

Rabarbra inneholder mye garvestoffer og kan i store mengder virke som avføringsmiddel, verdt å merke er at stort inntak kan føre til nyrestein!.

Bladene er forøvrig svært giftige og inneholder store doser oksalsyre, og dødsfall har forekommet hvor man har brukt rabarbrablader i salat.

 

Rabarbragrøt

Alle har vel en gang smakt rabarbragrøt eller -suppe og husker hvor fantastisk syrlig og friskt det smaker. Her er en enkel oppskrift på en nydelig rabarbragrøt som du lager på 15 minutter:

4 dl. rabarbra kutter i små biter

2 dl sukker

5 dl vann

3 ss potetmel

(evt. 1 ts malt kanel)

 

 

Kok rabarbraen med halvparten av sukkeret i ca. 8 minutter. Smak så til med resten av sukkeret og evt kanel. Rør potetmel ut med 3 ss kaldt vann og tilsett den som en tynn stråle i den kokende grøten.

Når ferdigkokt, ca. 15 minutter, heller du grøten over i en fin bolle og stør et tynt lag sukker på toppen for å unngå snerk.

Grøten serveres lunken eller avkjølt. Noen liker den med fløte eller vispet krem, eller bare kald h-melk. Jeg synes den er best uten noe annet enn sukkeret som allerede er blandet inn. Dette er verdens beste dessert... 

 

 

Kommer snart med oppskrift på rabarbrasaft, men må teste den selv først.....  = )

 

 

Geir Werner Hagen